کپی رایت 95-97 حامی دادگستر ساعد.
تمامی حقوق محفوظ است.

9:00 - 18:00

ساعات کاری : شنبه تا چهارشنبه

26712426

تماس برای مشاوره رایگان

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
فهرست
 

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

خانه > دعاوی حقوقی  > اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک | اضافه مساحت در املاک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک چگونه محاسبه می شود؟!

اسناد مالکیتی که صادر می شود گاه در آن ها به ذکر حدود طبیعی از قبیل رودخانه و نهر عمومی و کوهسار قناعت می کنند و غالبا ابعاد و مساحت در این مورد دیده نمی شود و چه بسا که ذکر ابعاد و مساحت در گروهی از اسناد مالکیت می شود در صورت اخیر باید دید که وضع ابعاد نسبت به مساحت از چه قرار است. با ما همراه باشید با ادامه محاسبه اضافه مساحت و کسر مساحت ملک.

 

اضافه مساحت در املاک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک | اضافه مساحت در املاک

موافق و مخالف بودن نتیجه اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

یعنی گاهی نتیجه‌ای که باید از ضرب و تقسیم ابعاد بدست آید با مساحت موافق است و گاهی مخالف است در صورت مخالفت وضع به دو گونه ها است گاه نتیجه حاصل از محاسبه ابعاد کمتر است از مساحتی که در سند و گاه نتیجه حاصل از آن بیشتر از آنچه که در سند نوشته شده است می باشد در این صورت باید هر یک از این اقسام را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم و حکمت هر یک را بیان کنیم اول اضافه مساحت زائد بر اقتضای ابعاد یعنی نتیجه‌ای است که از محاسبه ابعاد برای رسیدن به مساحت به دست می آید.این را می گوییم اقتضای ابعاد.

 

اضافه مساحت در املاک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک | اضافه مساحت در املاک

اقتضای ابعاد ، دعوای مالکیتی ، اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

در این مورد اگر یک نمونه از هزاران نمونه را که رخ داده است مورد بررسی قرار دهیم زودتر به نتیجه مطلوب میرسیم. طرح دعوای مالکیتی با ذکر ابعاد و مساحت ذکر گردیده که اقتضای ابعاد با مساحت موافق نیست. یعنی مساحت بیش تر از اقتضای ابعاد است مالک ۵۰ متر است که در سند مالکیت به اشتباه ۴۰ متر نوشته اند و مساحتی را که از محاسبه ابعاد مذکور در سند مالکیت به شرط اینکه ۵۰ متر مذکور را منظور دارند در تصرف خویش دارد.

این نکته را اضافه می کنیم که اگر ضلع جنوبی ۵۰ متر حساب شود باز ۵۰۱۳ متر مربع کسر مساحت نسبت مساحت مذکور در سند مالکیت کم دارد یعنی افزون ۱۰ متر به ۴۰ متر طول ضلع جنوبی تمام مساحتی را که لازم دارد و در تصرف دارد جبران نمی کند. شورای عالی ثبت در تاریخ سی ام خرداد ۱۳۴۶ چنین رای داد با توجه به جریان کار و ذکر ابعاد در سند مالکیت معتبر است.

 

اضافه مساحت در املاک

اضافه مساحت و کسر مساحت ملک | اضافه مساحت در املاک

 

نسبت به ظاهر بر آن چه که با احتساب ابعاد در صاحب سند مالکیت معتبر می باشد می تواند بر طبق مقررات تقاضای ثبت کند این رأی صحیح است. زیرا هرچند که در متن سند هم ابعاد ذکر شده است محمد ظاهر و اقتضای ابعاد کمتر از مساحت مذکور در سند است اما شورا ابعاد مذکور در سند است اما شورا ابعاد مذکور در سند را رجحان نهاد.

 

وضع ابعاد نسبت به مساحت ، اضافه مساحت و کسر مساحت ملک

از آن رو که وضع ابعاد نسبت به مساحت مانند وضع علت نسبت به معلول است یعنی ابعاد هیچ وقت از مساحت پیروی نمی‌کنند بلکه مساحت باید از ابعاد پیروی کند بنابر این چون دلیل بر وقوع اشتباه در ابعاد وجود ندارد باید چنین شخصی او را مالک مساحت واقعی که ناشی از محاسبه این ابعاد است دانست و زائد بر راه ملک او نیست مگر اینکه متصرف به عنوان مالکیت نسبت به آن زیاده تقاضای ثبت کند.

فرض دیگری هم این مسئله داریم که این است ممکن است در سند مالکیت کسی فقط ابعاد ذکر شود و مساحت ذکر نشود و مالک محدوده ای را در تصرف داشته باشد که محصور بوده و مساحت آن محدوده بیشتر از اقتضای ابعاد مذکور در سند مالکیت می باشد این گونه مالکان به دستاویز تصرفی که دارند سند مالکیت خود را برای اصلاح به اداره ثبت ابراز می کنند همان راه حل که در مسئله پیشین دیدید راه حل این مسئله نیز همان خواهد بود.

در صورت سوال در مورد این مطلب و یا نیاز به وکیل حقوقی با موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

Call Now Buttonتماس با ما